perjantai 8. huhtikuuta 2016

2x2-keppiluento

Edellisestä blogikirjoituksesta on kulunut pitkä tovi ja kirjoitettavaa on kertynyt! Aloitan tekstillä Leena Inkilän 17.3. pitämästä luennosta, jossa käytiin läpi keppien opettamista 2x2-tekniikalla. Luennolla saatuja oppeja voi hyödyntää myös, vaikka treenaa keppejä jollain muulla tekniikalla kuten kujalla. 2x2-tekniikka on mulle tuttu, mutta menin luennolle vahvistamaan tietojani aiheesta ja hakemaan idiksiä keppitreeneihin. Olemme Nallin kanssa treenanneet keppejä sekä kujalla että 2x2-kepeillä. Aloitimme jo aikoja sitten kujakepeillä, mutta halusin 2x2-keppitreeniä kujan rinnalle sisäänmenotreeniä varten, sillä Nallilla oli kujakepeillä vire niin korkealla.

Tarvikkeet

Ostin Susan Garrettin 2x2-keppien treenivideon, joka on ollut tosi hyödyllinen, vaikka ollaankin hyödynnetty lähinnä sen alkuosaa. 2x2-keppejä voi hankkia valmiina kahden kepin portteina tai sitten voi käyttää yksittäisiä maahan työnnettäviä keppejä, jotka me saatiin lainaan.

Idea

2x2-keppien ideana on opettaa koiralle kepit lisäämällä keppien määrää vähitellen. Aluksi treeneissä on yksi portti eli kaksi keppiä. Koira opettelee keppien sisäänmenon tarjoamalla. Kun koira osaa itsenäisesti hakeutua portista kaikista kulmista, mukaan otetaan toinen portti ja sitten kolmas portti jne. Samaan tapaan kuin kujakepeissä, portteja kavennetaan vähitellen. Eli oikeastaan on kyse ns. minikujakeppitreenistä :)

Edut

 2x2-keppien hyvä puoli on se, että koira oppii hakemaan keppien sisäänmenon tarjoamisen kautta itsevarmasti ja eikä 2x2-keppitreeni rasita koiran kroppaa niin paljon kuin esimerkiksi keppien treenaaminen ohjureiden avulla. Kaikki liikkeet ja häiriöt voi opetella jo kätevästi neljällä kepillä.

Ennen aloittamista

Vaikka kujakepit rasittavatkin koiran kroppaa vähemmän, treeni olisi hyvä aloittaa aikaisintaan noin vuoden ikäisellä koiralla. Ennen keppitreeniä pohjatyönä tulisi olla (1) tarjoamisen, (2) itsehillinnän sekä (3) kehonhallinnan treenausta. Ennen keppitreenien aloitusta olisi myös hyvä käyttää koira fyssarin tarkastuksessa. Näin voidaan varmistaa, että koira on valmis aloittamaan keppitreenit eikä sillä ole jumia, jonka myötä se kompensoisi liikkeitään ja opettelisi pujottelemaan väärällä tekniikalla.

Palkkaus

Tärkeintä heti aluksi 2x2-keppitreeneissä (kuten kujakeppitreeneissäkin) on se, että koira menee kepeille täysiä. Sen pitää olla tosi kivaa ja näin ollen myös palkan pitää olla super. Palkan tulisi lentää maata pitkin suoraan eteenpäin niin ettei koira ehdi katsoa ohjaajaa. Näin koiran katse pysyy eteen ja pää alhaalla. Jos palkka lentää korkealle tai koira katsoo ohjaajaan, se oppii pujottelemaan pää pystyssä tai se jää riippuvaiseksi ohjaajasta ja jättää helpommin kepit kesken. Keppitreeneissä onkin mun mielestä aina parasta olla apupalkkaaja, jotta palkka lentää oikeaan aikaan sekä oikeaan suuntaan ja vain onnistuneesta suorituksesta. Tärkeää 2x2-keppien opettelussa on palkkauslinja. Palkkauslinja pysyy koko treenin samana ja ainoastaan keppien sijaintia vaihdetaan. Leena vinkkasi, että aluksi ruoka voi olla hyvä palkka ja me aloitettiin myös sillä, vaikka lelu on mieluisampi. Ruuan avulla toistoja sai tehtyä helposti peräkkäin eikä vire noussut liikaa.

Vire ja virheet

Vireen tulisi olla sopiva niin että koira on innokas, mutta keskittyy tehtävään. Treenit kannattaa pitää lyhyinä ja tarvittaessa on aina hyvä pitää tauko vireen korjaamiseksi. Siirtymät toistojen välillä tulisi olla sujuvia niin ettei koira ehdi sooloilla. Tämä on ollut meille tosi vaikea juttu, sillä Nalli ehtii usein tehdä vaikka mitä kun itse vasta mietin, että mitä seuraavaksi. 2x2-treeneissä onnistuneiden suoritusten osuus olisi hyvä olla noin 80%. Treeniä pitää kuitenkin vaikeuttaa niin, että koira tekee välillä virheitäkin, sillä näin se oppii. Jos koira on kuitenkin tehnyt kaksi virhettä peräkkäin, se ei ole tajunnut tehtävää ja sitä tulisi helpottaa. 

Eka portti eli kaksi keppiä

Jo kahden kepin eli ensimmäisen portin kanssa on hyvä tehdä erilaisia lähestymiskulmia. Tässä vaiheessa treeniä voi tehdä missä vain, jopa olkkarissa (jos avustaja pitää irtokeppejä pystyssä)! Meillä Nallin kanssa ekan portin treeni sujui hyvin, sillä se oli tottunut tarjoamaan asioita ja aiempi kujakeppitreeni luultavasti auttoi asiaa. Tässä viime syksyltä meidän 2x2-treenejä mökillä yhdellä portilla, joka ei kuitenkaan sujunut ihan priimasti. Vaikeuksia tuotti löytää kohtaa, johon kepit sai upotettua maahan. Trampoliini häiritsi treeniä ja Nalli rupesi tarjoamaan sen tolppia. Lisäksi palkkauksessa tuli paljon virheitä, sillä koira ehti kääntyä ja katsoa ohjaajaa. Ja välillä tuli palkattua vääristäkin suorituksista. Eikä toi palkkauslinjakaan taida pysyä ihan saman treenin aikana!



Toinen portti eli neljä keppiä

Toisen portin lisääminen tuotti ongelmia, sillä Nalli lähti helposti tekemään suoraan toista porttia, jos palkka oli tullut välillä sieltä. Välillä palkkasin kyllä ekan portin jälkeen, mutta se ei auttanut ongelmaan. Yksissä treeneissä sain kuitenkin vinkin takaperinketjuttamisesta, mikä toimi hyvin! Eli ensin palkka pelkästä tokasta ja sitten pelkästä ekasta portista. Tästä Leenakin puhui. Kahden portin kanssa olisi hyvä treenata yksi kerrallaan (1) kaikki kulmat, (2) ohjaajan liike- ja etäisyyshäiriö, (3) kepeille meno hypyiltä tai putken kautta sekä (4) takaaleikkaus kepeille. Tässä vaiheessa treeniin tulisi ottaa mukaan myös  (1) vedätys, (2) paikallaan seisominen, (3) persjättö sekä (4) päällejuoksu. Nämä voi siis toki treenata myös kujakepeillä.

6-12 keppiä

Kun kahden portin kanssa pujottelu sujuu hyvin (ja kaikki ylläolevat asiat on tietenkin opeteltu), voi siirtyä kolmeen porttiin eli kuuteen keppiin. Kuten kujissakin, tässä vaiheessa voi aluksi pitää alun ja lopun tai jomman kumman hieman auki. Kuuden kepin jälkeen siirrytäänkin sitten suoraan 12 keppiin, mutta niin että kuuden kepin sarjat ovat aluksi erillään. Ensimmäiseksi palkan voi heittää niin että koira suorittaa vain tokan keppisetin, sitten niin että koira tekee vain ekan keppisetin ja sitten niin että koira tekee molemmat keppisetit. Tässä vaiheessa koiran tulee löytää pujottelurythmi ja vauhti. Näin ollen aluksi 12 kepin treeni kannattaa pitää aluksi helppona ja vasta kun koira on löytänyt rytmin, ottaa mukaan kulmat ym. vaikeutukset. Keppitreeniä voi aina tarvittaessa helpottaa vähentämällä portteja tai avaamalla portteja. Tässä vaiheessa myös kujakepit tukevat hyvin 2x2-keppitreeniä.

Tällä hetkellä treenaamme lähinnä kujakepeillä, jotka ovat jo melko kapeat. Saatan kuitenkin palata välillä 2x2-treeniin tekemällä minikujan ja treenaamalla häiriöitä ja lähetyksiä. Toisaalta Nallilla on niin hyvä imu kepeille, että voin luultavasti tehdä näitä treenejä myös kujakepeillä.

Kiitos Leenalle erinomaisesta ja innostavasta luennosta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti